Loftmaling – Hvorfor ikke bare bruge en vægmaling ?

Står du og skal igang med at male et loft, så vil spørgsmålet omkring maling type sikkert trænge sig på ?
De fleste husejere har sikkert en maling rest stående fra da de malede ungernes værelser eller stuen, og vil sikkert spørge sig selv, om denne maling ikke vil kunne genbruges til dit loft projekt ?
Det korte svar er: Jo, du kan godt bruge en vægmaling til dit loft – MEN, du skal ikke gøre det modsat ! Fx, hvis du har en rest af loftmaling, så vil vi IKKE anbefale det som vægmaling, idet loftmaling har en anden molekylær sammensætning, som gør at den ikke er lavet til at kunne tørres af i samme omfang som en vægmaling, og der er også større chance for at der vil komme blanke pletter, som ikke kan fjernes igen.

Forskellen på de 2 malinger er, at en loftmaling ikke er lavet til at kunne tørres af og vaskes i samme omfang som vægmaling. Loftmalingen er kun egnet til let aftørring og rengøring, da det sjældent er nødvendigt med større rengøring af disse flader. Dog kan det være nødvendigt at tørre af, efter fluer, edderkopper osv.
Vægmalingen har en større slidstyrke end loftmalingen, da den skal kunne tåle at man går imod den, og at den kan vaskes ned, hvis den bliver beskidt.

Den videnskabelige forskel på loftmaling og vægmaling

Den helt store forskel er den kemiske sammensætning af de 2 malinger. En mat vægmaling som er aftørrings venlig, har molekylerne til at ligge i en stor pærevælling i toppen af maling laget.

Det gør de fordi, de er meget uens i størrelse og form, og denne sammensætning gør at overfladen bliver mat. For at bibeholde denne struktur i malingen, tilsætter man bindemiddel i en mængde der gør, at molekylerne ikke kan ændre sig ved fx. aftørring eller vask. Derved bibeholder en vægmaling sit udseende efter rengøring.
De matte overflader kaster ikke så meget lys tilbage som en glat overflade, så derfor vil du nogen gange kunne opleve disse blanke pletter på et loft eller en væg hvor man har brugt loftmaling istedet for vægmaling. Grunden til at disse blanke pletter opstår er, at loftmalingen ikke indeholder nær så meget bindemiddel som vægmalingen, og når du så tørre den af eller vasker den, og kommer til at trykke lidt for hårdt, så ændre du den molekylære struktur, og du presser molekylerne sammen, som dermed danner en mere glat og blank overflade som vil reflektere lyset bedre, end resten af overfladen.

Bindemiddel, additiver og pigmenter er ting som koster producenterne penge, så derfor vil billige malinger indeholde mindre af en eller flere af disse komponenter, for at holde prisen nede.

Men en god loftmaling, vil alligevel indeholde så meget bindemiddel, at den tåler rengøring og afvask, så det er vigtigt du gør dig nogle overvejelser omkring, hvor tit det loft du skal igang med, vil skulle gøres rent… for det afhænger lidt af, hvilken type maling du vælger at købe.
Man kan sige at som hovedregel vil en loftmaling aldrig være lige så stærk som en loftmaling, selv om der er store forskelle hos de forskellige producenter… Så hvis du vil være på den sikre side, så vil du med fordel kunne anvende en dyr kvalitets vægmaling, som er på tilbud til dit loft. Men hvis der ikke er tilbud gældende, så vil en loftmaling som regel være billigere end vægmaling.

Blank eller mat loft ?

Hvad skal du så vælge af glans til dit loft…. Tja, det er en helt individuel smagssag. Generelt kan man sige at langt de fleste mennesker foretrækker højest glans 5, men det kommer også an på hvordan man ønsker at styre lyset i sit rum. For kommer der meget naturligt lys ind, ønsker man nok et mat loft, idet lyset så ikke vil give genskin i loftet, men er rummet derimod mørkt og dyseret, så vil lidt glans i loftet kunne være med til at reflektere lyset fra kunstige lyskilder, så rummet bliver lysere.

Men er du i tvivl, så tag en snak med fagpersonalet i din lokale maler forretning eller byggemarked, de vil kunne vejlede dig på bedst mulig måde, men husk på at de højst sandsynligt vil anbefale dig den maling de tjener flest penge på… Så det er ikke altid den bedste maling du går derfra med. Derfor kan maler forretninger være bedre end byggemarkeder, idet de som regel kun forhandler 1-2 mærker, hvorimod byggemarkederne har alle mærker, og kan være præget lidt af hvad de tjener mest på.

Har du allerede styr på hvilken maling du vil bruge som loftmaling, så kan du med fordel købe maling på nettet, idet der kan være penge at spare i forhold til de fysiske butikker.
Vi samarbejder med flere af de store online butikker som sælger billig kvalitets maling online, og her vil du med garanti kunne finde en god pris på den maling du jagter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*