Frisk dit gamle trægulv op med maling

Mange gamle lejligheder og ældre boliger har trægulve, som er ved at være udtjente, og ikke længere kan slibes for at gøre dem pæne igen. Heldigvis behøver du ikke nødvendigvis at udskifte gulvet… der er en sidste udvej, som er langt billigere end nyt gulv.
Læs med her, hvordan du friske dit gamle trægulv op med en omgang maling… ligesom at få nyt gulv !

Langt de fleste vælger at slibe gamle gulvbrædder, og det giver som regel også altid et flot resultat, men i nogle tilfælde, er det ikke muligt at slibe og få et godt resultat. Fx, hvis det er fyldt med huller fra søm, misfarvninger eller anden skade. Men fortvivl ikke, for du kan vælge at male gulvet, og dermed forlænge levetiden markant.
Ved at male gulvene i lyse farver, kan du ændre lysforholdet i rummet markant. Et hvidt gulv vil være med til at reflektere lyset bedre, og det kan ligefrem være med til at rummet virker større end det egentlig er.

Hvis du vælger at male dit gulv er der nogle ting du skal være opmærksom på for at få et godt resultat.

  • Du skal sørge for at gulvet er plant og fladt, og der ikke er noget som stikker op, som gamle søm, skruer, knaster osv.
  • Du skal spartle alle huller og lignende ud, så du så vidt muligt har et plant gulv.
  • Det anbefales at slibe hele gulvet let med sandpapir inden du begynder at male, så du er sikker på at malingen kan hæfte til trægulvet. Husk at støvsuge gulvet godt inden du begynder at male.
  • Påfør malingen med en skumrulle eller helt korthåret rulle, eller en bred pensel.
  • Påfør kun malingen i bræddernes længde retning. Og min. 2 gange for at det dækker ordentligt.

Det er dog ikke alle typer trægulv der egner sig til at blive malet, så det er vigtigt du lige undersøger hvad det er for en type træ du har som gulv. Fyrretræ, som langt de fleste gamle gulve består af, er klart at fortrække. Skulle du ha dyre tropiske træsorter som gulvbrædder, så vil vi ikke anbefale du begynder at male dem, idet de indeholder olie, og du risikere hermed at malingen ikke binder ret godt, eller hurtigt vil slippe efter noget tid.

Lamelgulve anser man som engangsgulve, idet de som regel er behandlet med en special overflade lak, som gør at de kan være utrolige svære at arbejde videre med, og dermed er der stor chance for at, hvis du vælger at male dem, ikke får et godt resultat, og i stedet spilder en masse tid og penge.

 

Du kan vælge at bruge 2 slags malinger til dit trægulv, enten akryl maling eller oliebaseret maling.
Og hvilken skal du så vælge… ? Ja, det er det store spørgsmål.

Man kan sige at de olieholdige malinger er bedre til gulve, hvor der er mulighed for at det kommer i kontakt med vand, som fx, et sted med en skål vand til hund eller kat der kan vælte.
Ulemperne ved at bruge denne type maling, er at terpentinen vil lugte når du maler, så du skal sørge for god udluftning, og over tid vil der være mulighed for at oliemalingen begynder at gulne lidt, specielt de steder som ikke får lys.

Men er det et sted som du ved ikke kommer i kontakt med vand, så vælg en akryl maling, som er vandbaseret, og sørg for at købe en maling som er specielt udviklet til gulve. Der er nemlig tilsat lidt anvendes ingredienser, så gulvet er mere slidstærkt end alm. vægmaling.
Er du i tvivl om hvilken maling du skal bruge, så vil det være smart lige at høre en fag person i dit lokale byggemarked, eller tage kontakt til en malermester eller special butik, som kan vejlede professionelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*