Spartling af gipslofter – Sådan gør du

Inden du starter med at spartle dit nye gipsloft, så er der lige et par ting du bør gøre først.
Det vil være en god ide at starte med at dække gulvet af, så du ikke får spartel klatter på gulvet. Det kan være lidt svært at styre, når man arbejder i højden, og med armene over hovedet.
Du kan købe afdækningsplast eller afdæknings pap i ruller hos enhver farvehandler, eller i et byggemarked. Husk ikke at anvende pap hvis du har gulvtæppe, da det hurtigt vil gå istykker på grund af det bløde underlag.

Brug finere og finere spartelmasse

Når du skal igang med selve spartelarbejdet på loftet, så er det vigtigt at alle steder hvor gipspladerne støder op til hinanden, har en spartel fals. Hvis de ikke har skal du bruge en hobbykniv og skære en skrå kant på hver side af pladerne, så du ligesom laver en bredt V ved samlingen. Ellers vil du ikke kunne få en pæn overgang.
Når du så påfører spartelmassen, så brug en bred spartel, som kan nå på tværs af falserne, og anvend en medium kornet spartelmasse til første lag.
Det er utrolig vigtigt at du efter første lag putter armering i samlingerne, for ellers vil dit loft sprække med 100% sikkerhed. Der fås flere forskellige typer armerings strimmel, som for eksempel papirarmering. Men er du i tvivl,  så spørg hvad dit lokale byggemarked vil anbefale.Brug så en fin kornet spartelmasse for de efterfølgende lag.
Gider du ikke bøvle med armeringsstrimler, og kan du godt undvære et helt glat loft, så kan du med fordel spartle loftet helt glat, og så efterfølgende sætte glasvæv på loftet inden du maler det.
Det vil give dig en fin struktur i loftet, og dække eventuelle sprækker som måtte opstå senere hen. Dette er den sikreste måde, hvis du vil undgå sprækker i dit gipsloft.

Slibning af gipsloftet

Selve slibearbejdet er en stor opgave, og det sviner rigtig meget. Gipsloft skal ha haft lov at tørre i min. 24 timer inden du begynder at slibe. På den måde er du sikker på at spartelmassen er fuldt hærdet.
For at lette arbejdet og svineriet, vil det være lettest hvis man lejer eller låner en giraf sliber med tilhørende støvsuger.
De kan lejes hos farvehandlerne eller i byggemarkederne til fornuftige penge. Husk at få rigeligt med slibeskiver med, og sørg for du kan levere dem tilbage som du ikke bruger.
Er du i tvivl om loftet er slebet ordentlig, så giv det en tur ekstra… det er surt at opdage en fejl i loftet når du først begynder at male.

Vi anbefaler at du spartler og mellemsliber min 3 gange og helst 4, så du er helt sikker på at ha en 100% glat overflade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*