Sådan maler du dine gamle vinduer, og giver dem nyt liv !

Vi kender det alle… Vinduerne har trængt til maling de sidste mange år, men nu går den bare ikke længere !
Enten trækker du i arbejdstøjet og giver dem nyt liv, eller også venter der en stor investering i nye vinduer, hvilket heller ikke lyder spændende.

Det kan virke som en stor opgave at skulle male vinduer, men det er faktisk ikke så slemt, hvis man griber opgaven rigtigt an. Det gælder om at forberede sig godt, og sørge for at være omhyggelig med hver arbejdsgang. Det kræver både tålmodighed og præcision at opnå et godt resultat. Men der er heller ikke noget ved, at bruge en masse tid på en opgave, hvis resultat i den sidste ende ikke er godt, eller ikke holder i mange år.

Forarbejdet er altafgørende for det endelige resultat ved maling af dine vinduer

Inden du kaster dig ud i det store slibe arbejde, så skal du træde et skridt tilbage, og lave en vurdering af hver enkelt vindue.
Kan vinduet reddes, eller skal noget udskiftes inden malerarbejdet kan påbegyndes ? Det kan godt være at klemlisterne er så medtaget, at de kræver udskiftning. Eller at hele vindues rammen er så meget angrebet af svamp/råd, at det kræver et helt nyt vindue.

Hvis den gamle maling på vinduerne ikke er begyndt at boble, eller skalde af, så slipper du heldigvis let omkring forarbejdet, idet du kan nøjes med en let slibning, for at få den nye maling til at binde. Men mange gange, vil der være steder hvor maling har sluppet træværket, det bobler eller helt er skaldet af. Her er den rigtig fremgangsmåde at komme godt i dybden, og få renset så meget af den gamle maling af som muligt.
Til det kan du anvende en skraber, som du skraber hen over vinduets flader med… på den måde kan du skrabe det meste af malingen af, og komme helt ned til træværket under. Nogle steder vil du opleve at du ikke kan skrabe malingen af, så her må du igang med sandpapir eller en lille slibemaskine. Sørg for ikke at ramme glasset, så du undgår ridser.
Brug gerne kræfter og en grov sandpapir i starten, da det gælder om at få gjort overgangen fra træ til maling så lille så muligt, da du ellers vil kunne se denne overgang gennem den nye maling. Når du har fået slebet godt i bund med den grove, kan du anvende en middelkornet sandpapir, og til sidst slutte af med fint sandpapir.
Herefter er det vigtigt at vaske vinduerne af med en god grundrens, så du får aflejringer osv fjernet fra det blottede træværk. Hvis du har revner, mærker, eller lignende, så kan du med fordel spartle dette med en træspartelmasse, og lade det tøre. Det er også vigtigt at du lader vinduerne tørre efter du har vasket dem ned med grundrens. Vi skal ikke spærre fugt inde under den nye maling, idet du så vil opleve at den nye maling hurtig slipper, og du skal til at gøre det hele om igen.
Hvis du har steder hvor du har slebet helt ned til træet, eller har skrabet malingen af, så er det vigtigt at du sørger for at give træværket noget grundingsolie inden du begynder at male… Grundingsolien skal helst tørre et døgn, og hvis du har travlt, så ihvertfald min. 6-8 timer.

Gør dig omhyggelig med afdækningen

Lad vær med at tro at du kan male dine vinduer, uden at dække af… Mange springer dette trin over, da de nu har brugt en masse tid på at klargøre vinduerne, og bare gerne vil være færdig.
Men det viser sig i langt de fleste tilfælde, at du efter 1-2 vinduer ikke længere er så sikker på hånden, og derfor hurtigt kommer til at ramme glasset, tætningslister osv, hvilket bare giver dig mere arbejde i den anden ende, når det hele skal fjernes igen. Brug kun en god malertape, som hurtigt slipper, men som også sidder godt fast.
Det er utrolig vigtigt at du fjerner afdækningen så snart du er færdig med at male… lad vær med at lade tape’en sidde til dagen efter, for så er der stor chance for at du får svært ved at få den af, uden den går istykker.

Vælg den rigtige maling til dine vinduer

Det er vigtigt du vælger den rigtige type maling til dine vinduer, da du derved opnår det bedste resultat. Hvis der er tale om nyere vinduer i god stand, kan et enkelt lag vandbaseret maling være nok, hvis det er samme farve. Er der derimod tale om ældre vinduer, som har det knap så godt efter en del års slid, så er en terpentin baseret maling bedst.
Den vandbaserede maling har svært ved at hæfte på overflader der ikke er helt glatte og som har små revner, ridser og sprækker. Man opnår også en meget bedre vedhæftning når man anvender samme type maling som tidligere har været anvendt. Og da langt de fleste gamle vinduer er malet med terpentin maling, så vil dette også være at fortrække, til renoveringer.
Mange oplever en bedre holdbarhed ved at bruge linoliemaling, og det kan også bruges på de gamle vinduer, som gerne skulle holde nogle år endnu.

Tidspunktet for en opfriskning af dine vinduer er heller ikke helt ligegyldigt. Det er vigtigt at du ikke fuldføre arbejdet i høj solskin på en sommerdag, eller på en fugtig forårsdag. Det må hverken være for fugtigt eller for varmt i vejret. Derfor er det bedst sidst på sommeren eller i det tidlige efterår det perfekte tidspunkt at ordne vinduer på.
Hvis du forsøger dig på en varm solskinsdag, så er chancerne for at malingen tørrer for hurtigt ud tilstede, og så når den ikke at hæfte ordentlig på træværket. Vælg derfor gerne en dag hvor det er lidt overskyet, og der er en ca. 20 grader udenfor… det vil være de ideelle betingelser for det bedste resultat, men så længe temperaturen er over 12-15 grader vil du kunne arbejde udendørs.

Husk at holde øje med de vinduer som vender mod syd og sydvest. Det er som regel disse som først viser tegn på at det er ved at være tid til ny maling. Men også dem som er mest udsatte for angreb af svamp og råd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*