Maler sæsonen står for døren…
Inden vi ser os om, står foråret for døren, og det er igen blevet tid til at efterse sit udendørs træværk.
Vinteren har sikkert været hård ved dit træværk, og det skriger sikkert efter Gori eller en anden ny omgang træbeskyttelse.
Vi ser her på, hvordan du griber den kommende sæson an, når det drejer sig om udendørs træværk, som udhæng, sternbrædder, gavle, garage og stakit.
Generelt hvis man ønsker at forlænge levetiden på sit træ, så er det en god ide at gå det efter mindst 1 gang om året. Dette betyder ikke at man skal male hvert år, for det er slet ikke nødvendigt hvis man bruger en ordentlig maling eller træbestykkelse. Men man skal i det mindste sørge for at vaske træværket ned, så man får fjernet mos og alger, da det med tiden kan nedbryde træet og tage en stor bid af levetiden, også selv om træværket er malet.
Når du laver den årlig gennemgang, og du finder træværk der trænger til en ny omgang træbeskyttelse, så er det vigtigt at starter med at vaske det godt og grundigt ned, evt fjern maling som sidder løst med en maling fjerner, eller sliber det ned. Til at vaske af med, vil det være en god ide at bruge grundrens, så du er sikker på at have en ren overflade.
Lad træet tørre mindst et døgn inden du begynder med grunder eller maling. Langt de fleste overflader har godt af, at du benytter en grunder først, især hvis der er tale om ubehandlet træ.
Klargør overfladerne til maling
Har du noget træværk som allerede før har været malet, og som stadig har god vedhæftningsevne til underlaget, er det en god ide at slibe overfladen mat, så du er sikker på den nye maling eller træbeskyttelse får lige så god vedhæftningsevne som det gamle maling. Til det kan du anvende fint sandpapir på en træklods eller en lille slibemaskine. Men brug endelig ikke for groft sandpapir, da slibesporene vil kunne ses igennem den nye maling.
Er du i tvivl om træet er klar til maling, så kan du med fordel bruge en fugtmåler, for at sikre dig at træværket ikke er for fugtigt. Maler du på træ som ikke har den optimale tørværdi, så risikere du at ”spærre” fugten inde, og så vil den med tiden nedbryde træet, og levetiden reduceres kraftigt.
Fugtigsmålere til træ kan fås i det fleste byggemarkeder, og maler forretninger.
Når du går i gang med malerarbejdet, så giver det et pænere resultat, hvis du anvender en så bred pensel som muligt, idet du fordeler malingen bedst.
(Hvis du ikke ønsker at betale overpris for pensler i dit byggemarked, kan vi anbefale at købe dem på nettet og spare mange penge. Klik her for at se udvalget.)
Sørg for at smøre på i et helt lag, og med lange jævne penselstrøg. Find gerne videoer på Youtube eller lign, hvor du kan se hvordan de professionelle gør.
Føler du dig slet ikke tilpas med malerarbejdet, kan du altid indhente tilbud på opgaven, og på nettet er der flere steder hvor du kan indhente 3 tilbud fra professionelle i dit område helt gratis. Det kan være prisen gør, at det slet ikke kan betale sig at kaste sig ud i opgaven, hvis du ikke er så rutineret med en pensel. Klik herunder og indhent dine 3 tilbud på netop din opgave… 100% uforpligtende !
Har er du gør-det-selv mennesket, så gør dig selv den tjeneste, at køb en ordentlig maling, som holder i mange år, så slipper du for at gentage arbejdet året efter efter. Men husk ! Malingen er kun 1 ud af 2 ting som gør at du får et godt resultat der holder i mange år… Forarbejdet er MINDST lige så vigtigt som en god maling.
Så har du styr på det grundlæggende for forarbejdet, så mangler du kun at finde en billig maling, blandt kvalitets mærkerne.