Facade maling af dit hus

Husets facade skal kunne modstå alt slags vejr, og samtidig se godt ud på en dejlig sommerdag, derfor bør du også sørge for at vedligeholde facaden gennem årene.
Har du udført dit facade arbejde rigtigt, vil en facade kunne holde i rigtig mange år, og du vil kunne læne dig tilbage og nyde arbejdet, uden at skulle tænke på vedligeholdelse og udbedring.
Har du derimod ikke gjort dit arbejde ordentlig, vil du opleve en masse problemer, og du blive nød til at lave facaden om.

Når du skal igang med facade arbejdet er der flere faktorer som spiller ind, og kan komme til at have afgørende betydning.
Første ting du skal være opmærksom på er murens alder. Se efter om fuger, puds osv sidder ordentlig fast. Det er vigtigt at ha en fast overflade at arbejde med. Opdager du fuger og puds som sidder løst, bliver du nød til at udbedre disse fejl, før du kan gå videre med malerarbejdet.
Er facaden tidligere kalket, skal alt kalk fjernes inden du kan påbegynde at male facaden. Det kan være et stort arbejde, og det vil måske være en bedre ide at kalke muren igen, istedet for at male den.

Hvilken maling skal du bruge til de forskellige typer facade ?

Udvalget af maling til facader er stort, og det kan være svært at vælge den rigtige, uden professionel rådgivning. De forskellige malinger har hver deres styrker og svagheder, og giver dermed også et forskelligt udseende. Når du skal igang med at male din facade er det vigtigt at du vælger en maling som er diffusionsåben, så murværket kan ånde igennem, og kan komme af med evt fugt.
Lukker du muren inde med en maling som ikke er tilstrækkelig diffusionsåben, så vil der kunne ophobe sig fugt i muren, hvilket vil få puds og maling til at skalle af og det vil evt kunne trække ind på den indvendige side, og skabe problemer for indeklimaet i huset.
Langt de fleste facade malinger idag, er tilstrækkelige diffusionsåbne, men for hvert lag du lægger på, vil du lukke overfladen mere og mere, så det er derfor vigtigt ikke at smøre et alt for tykt lag maling på.
Inden du farer ud og køber den facade maling som det lokale byggemarked har på tilbud, skal du ha undersøgt din facade for hvilken maling og type der tidligere er blevet anvendt, da det ikke er helt ligemeget hvilken maling du bruger oven på den gamle maling. Er du i tvivl, kan du tage et stykke af den gamle maling med til farvehandleren, eller rådføre dig med en fagmand eller malermester.
De mest brugte typer facademaling er: Akrylmaling, Olieemulsionsmaling, Silikatmaling, Silikonemaling & Cementpulvermaling.

Klik her og Køb maling og træbeskyttelse billigt

Akrylmaling som facademaling

Akrylmalingen er også hvad man i daglig tale kalder plastmaling, og en af de mest brugte typer til facademaling.
Det er en meget holdbar maling, og er samtidig smudsafvisende, selv om den selvfølgelig er diffusionsåben som en moderne maling kræver.
Der er god vedhæfningsevne på både ny og tidligere malet overflade, samt diverse andre typer overflader som puds og beton.
Det er vigtigt at du har en ren og renset overflade for optimal vedhæftning.

Olieemulsionsmaling

Olieemusionsmalingen egner sig ikke til facader der er nypudsede med kalkmørtel.
Dens store styrke ligger i at den har en utrolig god vedhæfningsevne på overflader der kan være problematiske, iform af afsmitning, kalk rester, og hvor du måske er i tvivl om det gamle underlags type. Det er stadig vigtig at du har en så ren overflade at male på som muligt, så derfor skal der renses godt af, og der skal påføres en grunder først.
Giver en flot mat overflade.

Silikatmaling

Silikat maling er oplagt at bruge når der drejer sig om ubehandlede mineralske overflader som puds, eternit, beton og vandskurede mure. Egenskaberne for malingen er lysægte og en god diffusions åben overflade, der kan minde lidt om en kalkning.

Silikonemaling

Silikonemaling er at sammenligne med silikatmaling, men har betydelig bedre afvisende egenskaber overfor smuds og vand, samtidig med at den er diffusionsåben. Det er en god maling til de fleste opgaver, og kan hæfte på de fleste underlag, også selv om underlaget har været behandlet før.

Maling af en murstensmur

Når du skal male en mustensmur er det vigtigt du kender til murens alder og tilstand inden du går igang. Er det en gammel murstens mur er det yderst vigtigt du sørger for der ikke er fugt i stenene eller fugerne. Er der ikke fugt problemer i muren, er det vigtigt du starter med at male med en grunder eller noget fortyndet maling, så muren kan få en god vedhæftningsevne. Dernæst skal du vælge en akrylmaling, silikone eller oliesmulsionsmaling for at pånå det bedste resultat. Er du i tvivl, og ikke tør gå igang selv, så tag i dit lokale byggemarked eller ring til en online forhandler for at få rådgivning omkring hvilken maling du skal bruge til din murstens mur.

Er der tale om en ny facade som skal males, er det meget nemmere end en gammel, og det eneste du skal sikre dig er at muren ikke er porøs eller på anden måde smitter af.
Start med at rengør facaden med en stiv børste, og lidt vand hvor der er iblandet noget grundrens. Dernæst er det samme procedure som en gammel mur. Der skal benyttes en grunder eller fortyndet maling, til at give en god vedhæftende overflade, og så muren ikke suger så kraftigt når selve malingen bliver påført.
Når grundmalingen er tør, kan du påbegynde malingen af facaden, som i de fleste tilfælde vil skulle ha 2 gange. Husk ikke for mange lag, da du ødelægger den diffusionsoverfladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*